Újabb önállóan beavatkozó egyesület Pest megyében

2022. szeptember 08. 15:55

Szeptember elsejétől már hivatásos tűzoltók jelenléte nélkül, önállóan is beavatkozhatnak a Vöröskő Önkéntes Tűzoltó, Műszaki-mentő és Vízimentő Egyesület tagjai. Ez a hetedik önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesület Pest megyében. Az erről szóló dokumentumot szeptember nyolcadikán adta át az egyesület elnökének Fülep Zoltán tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője Leányfalun.

A beiktatási ünnepségen Fülep Zoltán arról beszélt, hogy bár a Dunakanyarban számos önkéntes tűzoltó egyesület működik, a leányfaluiak az elsők, akik megszerezték az önálló beavatkozási jogot. A főfelügyelő emlékeztetett arra, hogy ez nemcsak lehetőség, hanem kötelezettség is, az egyesület vállalta, hogy évi háromezer órányi készenlétet ad, és a tagok riasztáskor tíz percen belül elindulnak a kárhelyszínre. Nem szabad elfelejteni, hogy az önkéntesség mindig a szabadidőről, a családi összejövetelekről való lemondást is jelenti. Akik ezt vállalják, mások biztonságát helyezik előtérbe. Az ezredes ezért külön köszönetet mondott az egyesületi tagok családjainak a biztos háttérért, a megértésért. 

Adorján András, Leányfalu polgármestere felidézte az egyesület történetét, beszélt azokról az évekről, amikor szünetelt a munka, mert a régi tagok kiöregedtek, a fiatalok pedig nem érezték a késztetést az önkéntességre. Ezt a helyzetet változtatta meg a kilenc évvel ezelőtti, történelmi nagyságú árvíz, amely bebizonyította, hogy a védekezésben nagy szükség van az önkéntes összefogásra. A polgármester elmondta, hogy az egyesületben sokan részt vettek az akkori árvízi védekezésben és még ma is tagjai a csapatnak. A polgármester biztosította a jelenlévőket arról, hogy az önkormányzat a továbbiakban is támogatja az egyesületet, és mindent megtesz a fejlődésért, fejlesztésért, a megkezdett munka folytatásáért.

A köszöntőket követően Fülep Zoltán tűzoltó ezredes átadta Saághyné Mátyás Marianna elnöknek és Tóth György parancsnoknak az önálló beavatkozásra feljogosító dokumentumokat. Branyiczky Márk tűzoltó dandártábornok, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója Gallai Balázs tűzoltó századosnak nyújtotta át a mentori parancsot. A dokumentumok átadását követően az egyházak képviselői felszentelték a tűzoltó szertárat és a tűzoltógépjárművet. 

A Vöröskő Önkéntes Tűzoltó, Műszaki-mentő és Vízimentő Egyesület az ezerkilencszázas évek elején alakult meg Leányfalusi Önkéntes Tűzoltó Egyesület néven. A 2013-as nagy árvizet követően az egyesület újjáalakult. Az egyesület jó kapcsolatot ápol a helyi civil szervezetekkel, a környező települések önkormányzataival, iskoláival és óvodáival. Évente több elméleti és gyakorlati oktatást szerveznek, részt vesznek a szentendrei hivatásos tűzoltó-parancsnokság által szervezett gyakorlatokon. Az egyesület augusztus 19-én sikeresen végrehajtotta a váci katasztrófavédelmi kirendeltség által szervezett rendszerbeállító és minősítő gyakorlatot.

Huszonnégyen egy Iveco 80-16AW TLFA 1000-es gépjárműfecskendővel ügyelnek nyolc település – Leányfalu, Szentendre, Tahitótfalu, Dunabogdány, Visegrád, Szigetmonostor, Pócsmegyer és Kisoroszi – negyvennégyezer lakosának biztonságára. 2021-ben ötvenkilenc alkalommal, az idén pedig már negyvennyolcszor működtek közre káresemények felszámolásában. Az egyesület tevékenysége megkezdésekor már rendelkezett szertárral, amelyet folyamatosan fejleszt. Jelenleg egy gépjárműfecskendő készenlétben tartására alkalmas az épület. A terveik között szerepel a tetőtér bővítése, ahol hálóhelyiséget szeretnének kialakítani.

Fotó: Szőke Péter BM OKF