Gázrobbanás és tíz méterre felcsapó lángoszlop Nagykanizsán

2022. május 19. 15:18

Különböző gázhálózati veszélyhelyzetekkel, robbanással, tízméteres lángoszlopokkal találták szembe magukat a tűzoltásvezető beosztásban szolgáló tűzoltók az E.ON és a katasztrófavédelem május 19-i közös képzésén. Májusban és júniusban csaknem ötszáz hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltó vesz részt az E.ON nagykanizsai tanpályájára szervezett gyakorlati oktatáson. A tűzoltók a gázipari veszélyhelyzetekkel, a különféle oltási feladatokkal így életszerű helyzetben, mégis biztonságos körülmények között találkozhatnak.

Gázszivárgás vagy gázfelhasználással kapcsolatos baleset miatt évente átlagosan nyolcszáz esetben riasztják a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit. Ezért is fontos, hogy a szakemberek jól ismerjék egy gázömlés vagy gázrobbanás kezelésének eljárásait. Ezek a tapasztalatok növelik a biztonságot, és sokrétűvé teszik a tűzoltók ismereteit – mondta el Fülep Zoltán tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízott tűzoltósági főfelügyelője. Az ezredes kiemelte: a tűzoltók a tanpályán ellenőrzött körülmények között gyakorolják, mi a teendőjük aknából kitörő gázrobbanásnál, vagy akkor, ha több tíz méterre csapnak fel a tűzoszlopok.

Az egynapos elméleti és gyakorlati oktatások keretében a tűzoltásvezetők számára olyan helyzetet modelleznek, amelynél gáz kerülhet a légtérbe, áttekintik, gyakorolják a lehetséges oltási eljárásokat, és részletesen elemzik a hibalehetőségeket is - erről már Somodi Gábor, az E.ON Közép-dunántúli Gázhálózati Zrt. és az E.ON Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt. vezérigazgatója beszélt. Egyebek között láthatják és érezhetik egy robbanás erejét, és megtapasztalhatják azt a hő- és hanghatást, ami egy elszakított vezeték begyulladásával jár.

A gázrobbanások és egyéb gázhálózattal kapcsolatos káresetek összehangolt kezelése, a veszélyelhárítás érdekében 2011 óta működik együtt a katasztrófavédelem és az E.ON Hungária Csoport. Az E.ON jóvoltából az év második felében a nagyfeszültségű vezetékek környezetében bekövetkezett károk elhárítását tudják majd biztonságos és ellenőrzött körülmények között gyakorolni a tűzoltók.

Fotó: Szőke Péter - BM OKF