Fókuszban a keresőkutyák védelme

2021. december 01. 13:02

Hogyan vigyázhatnak a kutatásban, keresésben jeleskedő kutyákra a gazdáik? Ezt is napirendre tűzték Pécelen, azon a december 1-jei képzésen, amelyet a HUNOR hivatásos mentőszervezet kutyavezetői és szakértői számára tartottak.

Folyamatosan fejlődik Magyarország hivatalos mentőcsapata a HUNOR, amelynek nemcsak eszközparkja és módszertana korszerűsödik, hanem egyes alegységei is egyre több kihívásnak felelnek meg. A mentőcsapatnak több kutyavezető is a tagja, akik különlegesen képzett személykereső kutyákkal képesek felkutatni eltűnt, romok alatt rekedt embereket. A kutyavezetők négylábú társai családtagok, a speciálisan képzett és tréningezett kutyák eszmei értéke is óriási. A keresőkutyák védelme egy-egy beavatkozásnál tehát éppolyan fontos, mint a bajba jutottak, vagy a beavatkozók védelme. A kutyák a romok alatt, veszélyes környezetben végzett munka közben könnyen megsérülhetnek, törést, zúzódást szenvedhetnek és ez a trauma hosszútávon is kihat a teljesítményükre. Az ilyen balesetek elkerülése, a négylábú segítők védelme volt annak a továbbképzésnek a témája, amelyet a kutyavezetőknek tartottak.

A HUNOR csapatához a közelmúltban csatlakozott dr. Bölcskei Molnár Edit állatorvos, aki e témának szentelte előadását. Beszélt egyebek között arról, hogy mi a teendő, ha a kutya sürgősségi ellátásra szorul, hogyan tudja gazdája gyorsan és hatékonyan csillapítani az állat fájdalmát, mikén tud átmeneti segítséget nyújtani nyílt törés, vagy egyéb trauma esetén.

A tizenkét kutyavezető meghallgatta dr. Mezősi Tamást, a HUNOR hivatásos mentőszervezet kutyás egységének tagját is, aki a témakör nemzetközi tapasztalatairól beszélt.

A képzést a HUNOR parancsnoka, dr. Jackovics Péter tű. ezredes a tapasztalatok megvitatásával, a jó gyakorlatok elemzésével zárta. 

Fotók: Pinkóczi Diána - Mancs a kézben egyesület - elnök