Tűzmegelőzés másképp – égett egy konténer a fővárosban

2021. november 26. 12:14

A katasztrófavédelem az idén is gyakorlati bemutatóval figyelmeztet az adventtől vízkeresztig tartó időszak veszélyeire. A tapasztalatok szerint ezekben a hetekben a tüzek száma megduplázódik. November huszonhatodikán a fővárosi tűzoltók egy konténerben berendezett szobát felgyújtva azt mutatták meg, hogy egyetlen apró lángocskából milyen hamar lehet mindent elpusztító tűz. A rendezvényen háromszáz füst- és ötszáz szén-monoxid-érzékelőt is átadtak a karitatív szervezetek képviselőinek.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság kilencedik kerületi tűzoltó-parancsnoksága előtt tartott bemutatón először Fülep Zoltán tűzoltó ezredes, mb. országos tűzoltósági főfelügyelő szólt a megjelent újságírókhoz, a közeli iskolákból, óvodákból érkező gyermekekhez, a karitatív szervezetek képviselőihez és az érdeklődőkhöz. Elmondta, hogy évente hat-hétezer lakástűzhöz riasztják az ország tűzoltóit, és a szomorú statisztikák szerint a tragikus kimenetelű esetek négyötöde otthon következik be. A főfelügyelő beszélt arról is, amellett, hogy az adventi-karácsonyi időszakban fokozottan kell figyelni a koszorúkon meggyújtott mécsesekre, gyertyákra, a karácsonyfákra helyezett fényfüzérekre, az sem mindegy, mivel fűtenek az emberek, a nem megfelelő tüzelőanyag problémákat okozhat a füstelvezetőkben, a rosszul működő kémények pedig szén-monoxid-mérgezést okozhatnak.

Antal Sándor, az OPUSZ TIGÁZ Zrt. hálózatüzemeltetési igazgatója emlékeztetett arra, hogy a cég már több éve együttműködik a katasztrófavédelemmel, e közös munka keretében támogatja az Országos Tűzmegelőzési Bizottság megelőzést célzó tevékenységét. Mint elmondta, társadalmi felelősségvállalás keretében a TIGÁZ igyekszik biztonságosabbá tenni olyan emberek otthonát is, akik önerőből ezt nem tudnák megtenni. Éppen ezért csatlakoztak a katasztrófavédelem kezdeményezéséhez, és támogatásukkal hozzájárultak ötszáz szén-monoxid-érzékelő és háromszáz füstérzékelő beszerzéséhez. 

A két vezető köszöntője után „váratlanul” tűz ütött ki egy szabadtéri nappaliban, azaz kezdetét vette a bemutató. Az átlagos szobának berendezett konténerben a tűz egyetlen gyertyából indult ki, a nézők szemtanúi lehettek annak, hogyan harapóztak el a lángok, és hogy miként emésztené fel a tűz néhány perc alatt az egész helyiséget, ha a tűzoltók nem avatkoztak volna idejében közbe. A rendezvény résztvevői azt is megtekinthették, mi történik, ha égő tűzhelyen felejtjük az olajjal teli edényt. A tüzeket végül a kilencedik kerületi hivatásos tűzoltók pillanatok alatt eloltották.

A bemutatókat követően a tűzoltósági főfelügyelő és a vezérigazgató közösen adta át az érzékelőket a karitatív szervezetek képviselőinek, akik a katasztrófavédelem munkatársainak közreműködésével gondoskodnak majd a készülékek szétosztásáról, azokat a leginkább rászorulók kapják meg.

A katasztrófavédelem statisztikái szerint a halálos tüzek legtöbbször lakásokban, családi házakban, illetve egyéb, lakhatási célra használt épületekben keletkeznek. Az idei nyolcvanöt halálos esetből hetven áldozat a saját otthonában halt meg. Az adventi időszakban az átlagos napi körülbelül húsz eset duplája is előfordulhat.

Fotó: Szőke Péter BM OKF