Tűzvédelmi hatósági átfogó ellenőrzések versenyszinten

2021. szeptember 08. 15:54

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Hatósági Főigazgató-helyettesi Szervezete hatodik alkalommal szervezte meg a katasztrófavédelmi szervek hatósági feladatokat ellátó állománya számára az Országos Tűzmegelőzési Vetélkedőt. A területi és helyi szervek képviselői a hajdúszoboszlói katasztrófavédelmi kiképzőbázison találkoznak szeptember 8-9-én.

A rendezvényt dr. Mógor Judit tű. dandártábornok, hatósági főigazgató-helyettes on-line nyitotta meg. Hangsúlyozta, azok, akik most bekapcsolódnak a versenybe, a mindennapi munka során együttműködnek, hiszen a közös céljuk egyértelműen az, hogy a szakterületi hatósági munkavégzés a biztonság garanciája legyen. Kiemelte, hogy a jelenlévők a szakterület legjobbjaiként képviselik megyéjüket, illetve a fővárost, elmondta, hogy a verseny gyakorlatorientált, a napi munka során jelentkező kihívásokat idéző feladatokat kell megoldani, feldolgozni. Az idei verseny házigazdája a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, ezért a résztvevőket a megyei igazgató, Kovács Ferenc tű. dandártábornok is köszöntötte. Elmondta, örül annak, hogy az új, Interreg ROHU 84 projekt pályázata révén felépített oktatóközpont színvonalas, országos versenynek adhat otthon.

Az első napon a versenyzők egy beépített automatikus tűzjelző, majd egy beépített tűzoltó berendezés elektronikusan beérkezett engedélyezési tervdokumentációját vizsgálták. A feladatuk a valóságban is ez: az eljárás során alaposan meg kell vizsgálniuk, hogy a tervek minden előírásnak megfelelnek-e, akadnak-e hiányosságok, van-e olyan tényező, amely veszélyeztetné az emberek biztonságát, és azt is meg kell nézniük, hogy a terv megfelel-e a jogszabályoknak. Az összetett, bonyolult berendezések működését taglaló feladatokban a kisebb-nagyobb hibák, eltérések feltárása nagy szakmai tapasztalatot, naprakész ismeretet feltételezett. Délután két berendezett helyszínen kellett bizonyítaniuk a kollégáknak. Az egyik versenyfeladat egy ipari épület pincéjének az ellenőrzése volt, ezzel párhuzamosan egy másik helyen egy kétszintes szálláshely szobáit vizsgálták át a versenyzők. A következő napot bonyolult tesztsorok megoldásával indítják, majd egy új applikációs rendszerrel ismerkednek meg, amely által a legújabb technikát is segítségül hívják a tudáspróbához. 

Fotó: Papp-Kunkli Nóra tű. főhadnagy