Fókuszban a napelemrendszerek oltása

2021. június 17. 16:00

A napelemrendszerek tűzoltására fókuszáltak azon az együttműködési gyakorlaton, melyet június 17-én tartott a katasztrófavédelem a Mátrai Erőmű visontai telephelyén kiépített napelem parkban.

Érkezésükkor az erőmű vezérigazgatója, Oravecz Zsolt köszöntötte a meghívottakat, megköszönve, hogy az első, napelemparkkal kapcsolatos országos gyakorlatnak az erőmű adhat helyszínt. Ezt követően dr. Bérci László tűzoltó dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő nyitotta meg a gyakorlatot, beszédében kiemelve annak szükségességét, jövőbeni jelentőségét. 

Elsőként Balogi Bence, a naperőmű üzemeltetési és karbantartási irodájának vezetője tartott előadást a villamosenergia alapjairól, a napelemes technológiák fajtáiról, továbbá az villamos feszültség veszélyeiről. Utána Papp Zsolt tűzoltó alezredes, Heves megyei tűzoltósági főfelügyelő osztotta meg a hallgatósággal az eddigi napelemes berendezésekkel kapcsolatos oltási tapasztalatokat. A beavatkozó állomány tagjai különböző oltási módszereket próbáltak ki az előző gyakorlások keretein belül – vízzel, habbal és roncsolással is beavatkoztak az égő napelemeknél. Az alezredes kiemelte, a legfontosabb feladat, hogy az égő elemek és az átalakító közötti kapcsolatot megszüntessék.

A gyakorlat feltételezése szerint tűz keletkezett a napelemsorban, kigyulladt a hozzá kapcsolt inverter és egy gyűjtőállomás is, a tűz ráadásul átterjedt a száraz aljnövényzetre, ezáltal veszélyeztette a rendszer többi részét is. A történteket a karbantartó észlelte, megpróbálta eloltani a tüzet, de annyi füstöt lélegzett be, hogy eszméletét vesztette. A lángok a száraz aljnövényzeten gyorsan terjedtek. A tüzet jelezték a katasztrófavédelemnek, az esethez a létesítmény tűzoltói, valamint a gyöngyösi, a hatvani hivatásos, és az abasári önkéntes tűzoltók, illetve a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat szakemberei vonultak. Összesen hét gépjármű, huszonöt tűzoltóval érkezett a helyszínre. 

Elsőként a létesítmény tűzoltói és mentősei érkeztek meg, megtalálták a sérültet, stabilizálták az állapotát, azután kórházba szállították. A beavatkozók először tűzoltó készülékkel oltottak, majd a feszültségmentesítést követően több oldalról megkezdték az égő terület körülhatárolását, és a lángok elfojtását habbal. Az időközben megérkező gyöngyösi és hatvani tűzoltók a napelemsor végén álltak meg, és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett további sugarakat szereltek, majd habbal betakarták az égő napelemeket. A gyakorlat egy órán át tartott, melynek végén a tűzoltásvezetők megosztották egymással tapasztalataikat.

Fotó: Szőke Péter BM OKF