Iparbiztonsági Regionális szakmai napok online

2021. március 30. 14:45

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a hagyományokat folytatva, de a járványügyi helyzetre tekintettel online formában az idén is megrendezte az iparbiztonsági szakmai napokat. A webes konferencián csaknem kétszáz katasztrófavédelmi szakember vett részt.

Az iparbiztonsági feladatokat végző állomány március 29-30-án megtartott továbbképzésén a fókuszban a veszélyes áruk szállításának, illetve a veszélyes üzemek működésének hatósági felügyelete volt.

Kovács Bonifác tűzoltó ezredes, országos iparbiztonsági főfelügyelő megnyitójában köszöntötte a konferencián részt vevő kollégákat, majd összefoglalta a tavaly végrehajtott iparbiztonsági feladatokat, és ismertette az idei év célkitűzéseit.

A veszélyesáru-szállítási szakterület aktualitásait Kozma Sándor tűzoltó ezredes, főosztályvezető mutatta be. A veszélyes áruk nemzetközi közúti, vasúti szállításáról szóló megállapodások idei változásairól Bánkeszi Lajos, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének alelnöke, valamint dr. Schmelczer Iván, az amerikai veszélyesáru-szállítási tanács (COSTHA) szakértője és ENSZ képviselője értekezett.

Esettanulmányok bemutatásával Farkas János tűzoltó alezredes, Vas megyei iparbiztonsági főfelügyelő a rakományrögzítés ellenőrzésével kapcsolatos tapasztalatokat, míg Kovács Szabolcs tűzoltó alezredes, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei iparbiztonsági főfelügyelő a vasúti szállítmányok ellenőrzésének módszertanát osztotta meg a résztvevőkkel.

A képzés második napja Kempelen Domokos tűzoltó hadnagy előadásával kezdődött, aki értékelte a veszélyes üzemekben idehaza és külföldön bekövetkezett üzemzavarok tapasztalatait, Laczkó Levente tűzoltó őrnagy a veszélyes üzemek hatósági ellenőrzésének, valamint a védelmiterv-gyakorlatok hatósági ellenőrzési szempontjait ismertette.

Kiemelt téma volt a veszélyes üzemek idővel történő fokozatos romlásából fakadó kockázatok értékeléséhez kapcsolódó módszertani útmutató részletes bemutatása, de szó esett a veszélyes anyag jelenlétében bekövetkezett káresemények felszámolásának tapasztalatairól is.

 A szakmai napok zárásaként Kovács Bonifác tűzoltó ezredes a tudatosan tervezett, szakszerű hatósági munka fontosságára hívta fel a résztvevők figyelmét.

Fotó: Szőke Péter BM OKF