Téli felkészülési törzsvezetési gyakorlat

2020. november 30. 13:55

A katasztrófa- és veszélyhelyzetek eredményes kezeléséhez, az ahhoz szükséges erők és eszközök hatékonyabb többszörözése érdekében elengedhetetlen a védelmi feladatrendszer irányítói és operatív beavatkozói elemeinek rendszeres gyakoroltatása. A járványügyi veszélyhelyzetre tekintettel szűkített formában zajlott november 30-án a téli törzsvezetési gyakorlat a központi, területi és helyi operatív munkaszervek bevonásával.

A gyakorlat keretében részlegesen aktivizálták a Katasztrófavédelmi Koordinációs Tárcaközi Bizottság Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központot, feladatát a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ágazati és szervezeti szakértőkkel (Magyar Közút Nonprofit Zrt., Országos Rendőr-főkapitányság, honvédelmi ágazat) kibővített operatív törzse látta el. A külső szakértőket videokonferencia útján vonták be a munkába. A gyakorlaton Borsod-Abaúj-Zemplén és Zala megye megyei és helyi védelmi bizottságai, valamint a katasztrófavédelmi igazgatóságok és a helyi katasztrófavédelmi operatív törzsek munkaszervei vettek részt.

A gyakorlat feltételezése szerint az időjárási jelenségek kritikus helyzetet teremtettek az utakon, számos helyen jegesedés alakult ki, nehezítve a közúti közlekedést, a kárhelyszínek megközelítését. A viharos szél, az ónos eső, a tapadó hó is nehézségeket okozott (hóátfúvások, hótorlaszok, vezetékszakadások), számos helyen nem volt áram, öt település megközelíthetetlenné vált. Az áramszolgáltatás kimaradása fennakadást okozott a vasúti közlekedésben, a fűtés- és a vízszolgáltatásban. 

A gyakorlat hozzájárult az esetleg bekövetkező káresemények hatékonyabb kezeléséhez, az operatív törzsek közötti gyorsabb információáramláshoz, reagálási képességük továbbfejlesztéséhez, a helyi szintű erő- és eszközátcsoportosítások képességének erősítéséhez, ahhoz, hogy hatékonyabban lehessen kimenteni a bajbajutottakat. A gyakorlat azt a célt szolgálta, hogy a résztvevők központi, területi és helyi szinten is gyakorolják a törzsvezetési feladatokat, meghatározzák a rendkívüli időjárási helyzet kezeléséhez, valamint a lakosságvédelmi intézkedések meghozatalához szükséges információkat. Gyakorolták a veszélyhelyzeti kommunikációt és a jelentési folyamatot biztosító Marathon Terra 3 alkalmazás használatát. A kialakult események felszámolása során gyakorolták az erők, eszközök átcsoportosításának, valamint a lakosságvédelmi, veszélyhelyzeti tájékoztató feladatok megszervezését. 

 

Fotó: Dr. Jackovics Péter tű. ezredes