Rendhagyó pályázati díjátadó

2020. november 27. 14:11

A Katasztrófavédelmi Tudományos Tanács 2020 júniusában kiírt pályázatára olyan tanulmányokat várt, amelyek a katasztrófavédelem legkülönfélébb szakterületeit érintették. A témák között a pályaorientáció és a polgári védelmi kötelezettségek rendszerének modernizálása mellett a katasztrófavédelmi kockázatelemzés eredményeinek térinformatikai megjelenítése szerepelt a veszélyes üzemek szakterülethez kapcsolódóan, de a tűzvédelemben megjelenő innovatív eljárásokról is született pályamű. A pályázatokat szeptember végéig lehetett benyújtani.

A pályaműveket a tanács a felkért szakterületi bírálókkal közösen októberben értékelte. A díjátadás eddig minden esztendőben a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából megtartott rendezvénysorozat belügyi fejezetének ünnepélyes zárásán, a Belügyi Tudományos Tanács ülésén történt meg. Idén rendhagyó módon a világhálón keresztül szervezték meg az ünnepséget, azon a belügyi társszervek online körkapcsolás keretében vettek részt.

A Belügyi Tudományos Tanács záró eseményét a megszokott helyszínen, a Belügyminisztérium Márvány aulájában tartották meg. Itt adták át a Szabó András érdemérmet és oklevelet is, amelyet tudományos munkájáért dr. habil. Vass Gyula tű. ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézet vezetője kapott. 

A pályázat díjazottainak elismerését Vietórisz Ágnes tű. ezredes, a BM OKF humánszolgálat-vezetője és dr. Papp Antal tű. ezredes, a Katasztrófavédelmi Tudományos Tanács elnöke adta át.

Első helyezett dr. Sáfár Brigitta és dr. Tímár Tamás közös munkája, a „Mérgező égéstermékek keletkezése és kikerülése: A szén-monoxid-mérgezés megelőzésének lehetőségei a lakosságfelkészítés eszközeivel” című pályaműve lett. 

Fekete Lóránt „Bázishordozó járművek alkalmazhatóságának kibővítési lehetőségei” című pályaműve második helyezést ért el. 

Ménesi Zoltán Zsolt „Önkéntes polgári védelmi szervezetek dinamizálása az amatőr sportegyesületek, mint civil szervezetek szerepvállalásával” című munkája a harmadik helyen végzett.