Országos műszakimentő-versenybírói képzés

2020. szeptember 25. 12:13

Országos műszakimentő-versenybírói minősítést kaptak azok, akik sikeresen elvégezték az országos tűzoltósági főfelügyelőség háromnapos, tatabányai képzését. A dokumentum birtokosai jogosultak az állomány országos műszakimentő-versenyekre való felkészítésére, illetve a területi versenyek versenybírói feladatainak ellátására.

A képzést a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság együttműködésével szeptember 23-ától tartotta az országos tűzoltósági főfelügyelőség. A kurzus résztvevői két nap elméleti és egy nap gyakorlati oktatáson vettek részt. A nemzetközi tapasztalattal rendelkező oktatók a sérültek gépjárműből történő szakszerű kimentésének lépéseit, és a szakszerű beavatkozáshoz köthető versenybírói feladatokat mutatták be. A tanfolyam elvégzésével országos műszakimentő-versenybírói minősítésre tettek szert a résztvevők.

A kétnapos elméleti szakaszban részleteiben áttekintették a nemzetközi versenyszabályzattal összhangban készült hazai műszakimentő-versenyszabályzatot. A versenybírók pontozólapjai szintén a nemzetközi versenyekhez igazodva készültek el, az értékelés metodikája, az adható pontszámok, illetve a büntetőpontok azzal teljesen összhangban álltak. A három fő értékelési szempontot, azaz a taktikai, technikai és egészségügyi kritériumokat külön versenybírók figyelték. A bemutatott videofelvételeken a résztvevők már az új versenyszabályzat és a pontrendszer alapján értékelték a beavatkozó állomány munkáját.

A gyakorlati napon a tatabányai hivatásos tűzoltó-parancsnokság állománya nyújtott segítséget. A beavatkozó állománynak összeroncsolt gépjárműveken kellett műszaki mentési feladatokat végrehajtania, illetve sérülteket kimentenie. A szimulált baleseteket megtörtént káreseteket megidézve rendezték be. A feladat megoldására a versenyszabályzatban előírt húsz perc állt rendelkezésre, a munkát a versenybírói csapat értékelte a kapott szempontrendszer alapján.

Az elméleti és gyakorlati képzés, valamint a baleseti szituációk kiváló lehetőséget biztosítottak arra, hogy a résztvevő állomány megismerhesse a nemzetközi versenyeken alkalmazott technikákat, a versenybírói feladatokat, és jó alkalom volt a tapasztalatok cseréjére is.

 A tanfolyamnak köszönhetően a versenybírók a jövőben nagyobb szerepet kaphatnak a hazai beavatkozó állomány felkészítésében és továbbképzésében, a saját régiójukban részt vállalhatnak a műszaki mentési ismeretek elméleti és gyakorlati oktatásában is.