Ügyeleti és informatikai vezetők továbbképzése

2020. szeptember 24. 14:38

A mostanában szokásos módon, videókonferencia keretében zajlott szeptember huszonnegyedikén a katasztrófavédelem megyei és fővárosi ügyeleti és informatikai osztályvezetőinek konferenciája. A virtuális találkozón a többi között a PAJZS műveletirányítási rendszerben végzett változtatásokról, a lakossági SMS-rendszerről, valamint a tűzoltóságokon alkalmazott gépészeti vezérlőrendszerről esett szó.

A főigazgatóság tárgyalójában személyesen és a videókapcsolaton keresztül megjelenteket Erdélyi Krisztián tűzoltó dandártábornok, az országos katasztrófavédelmi főigazgató műveleti helyettese köszöntette. Mint mondta, mindenképpen eljött az ideje, hogy ha csak online is, de találkozzanak az ügyeleti és informatikai szakterületek országos és területi vezetői. A tábornok hangsúlyozta, a járványhelyzet miatt rendkívülinek mondható körülmények miatt is számos aktuális kérdést kell megvitatni. A főigazgató-helyettes emellett felhívta a figyelmet a pandémia terjedésének megelőzése, mérséklése érdekében bevezetett óvintézkedésekre, a szabályok betartásának fontosságára.

A találkozó első harmadában a két szakterület osztályvezetői közösen hallgatták meg a főigazgatóság szakembereinek tájékoztatóit. Ennek során szó esett például a PAJZS műveletirányítási rendszer működésében már végrehajtott és még várható változásokról, a program országos, többlépcsős terheléses tesztjének menetéről.

Az ügyeleti osztályvezetőket érintő részben dr. Hesz József tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság központi főügyeleti főosztályának vezetője számos szakmai kérdést vetett fel, így például beszélt a lakosságot veszélyhelyzetekről SMS-ben tájékoztató rendszerről, a vízügyi vonatkozású tűzoltói beavatkozások jelentési módjáról, a különböző ügyeleti dokumentumok helyes vezetéséről.

Az informatikai szekció Tanka László tűzoltó ezredes, informatikai főosztályvezető által vezetett online találkozóján is napirendre tűzték a szakemberek a PAJZS új szerverkörnyezetre való átállásának, illetve az SMS-rendszer témáját, emellett feldolgozták a tűzoltóságokon alkalmazott gépészeti vezérlőrendszer kérdéseit, az alkalmazások kidolgozás alatt lévő, központi jogosultságkezelő rendszerét, de szó esett arról is, milyen paramétereket, feltételeket kell szem előtt tartani a mostanihoz hasonló online videókonferenciák előkészítésénél, szervezésénél.