Központi téma a vizek kártételei elleni védekezés

2020. február 27. 14:51

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és társzervei közös szakmai felkészítést tartottak a minisztériumok és országos hatáskörű szervek védelmi igazgatási vezetőinek, a megyei és a fővárosi védelmi bizottságok titkárainak és titkárhelyetteseinek, valamint a megyei és fővárosi polgári védelmi főfelügyelőknek február 27-én. Az értekezlet központi témája a vizek kártételei elleni felkészülés összehangolása volt. A rendezvénynek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem bajai Víztudományi Kara adott otthont.

A felkészítést dr. Tóth Ferenc tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos polgári védelmi főfelügyelője nyitotta meg. A megnyitót követően dr. Bíró Tibor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karának dékánja bemutatta az intézményt, annak képzési struktúráját, és azt, hogy az miként illeszkedik a vizek kártételei elleni tevékenységek rendszerébe. 

Őt követve Belovai Tamás, az Országos Vízügyi Főigazgatóság árvízvédelmi referense ismertette az idén tavasszal várható hidrológiai helyzetet, valamint kitért a felkészülés helyzetére és a rendkívüli események kezelésének módjára és lehetőségeire. 

A szakmai értekezlet hallgatósága előtt az országos polgári védelmi főfelügyelő részletes előadásban értekezett a vizek kártételei elleni katasztrófavédelmi felkészülés szakmai feladatairól. 

Szabó Imre rendőr alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság rendészeti főigazgatóság védelmi igazgatási osztály munkatársa arról beszélt, milyen feladatai vannak a rendőrségnek az ár- és belvízi védekezés során. Az alezredes kiemelte a társszervekkel való együttműködés meghatározó szerepét. 

Arról, hogy a védekezési időszakban miként lehet igénybe venni a honvédelmi erőforrásokat, Márton Zsolt alezredes, a Magyar Honvédség katasztrófavédelmi kiemelt főtisztje tájékoztatta a hallgatóságot. 

Őt a Magyar Közút Nonprofit Zrt. üzemeltetés-fenntartási mérnöke, Simon Tamás követte, aki a magyar közúthálózat árvízi védekezéssel kapcsolatos érintettségét, a cég együttműködési teendőit ismertette.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság munkatársa, Hauman Dávid osztályvezető arról tartott előadást, milyen lakosságtájékoztatási feladatok jelentkeznek a vizek kártételei elleni védekezés során. 

Az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság védelmiszakasz-vezetője, Papp Sándor előadásában a jégvédelmi képességekre fókuszált. A találkozó résztvevői ezt követően a bajai kikötőben megtekintették az igazgatóság tulajdonában lévő Jégtörő VI és Jégtörő VIII elnevezésű hajókat.

A rendezvényt Gyapjas János tűzoltó ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes vezetője zárta.

Fotó: Tamaskó-Juhász Gabriella – NKE Víztudományi Kar