Suhantak a tűzoltók a havas tájon

2020. február 21. 08:14

Évek óta hagyomány, hogy a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság februárban tűzoltó síversenyt rendez. Február 20-án mintegy száz tűzoltó gyűlt össze a Mátraszentistváni Síparkban, hogy részt vegyen a 2020. évi Tűzoltó Sí- és Téli Terepfutó Versenyen. Az ország tizennégy megyéjéből érkeztek hivatásos, önkormányzati, önkéntes és létesítményi tűzoltók, valamint családtagjaik, hogy összemérjék tudásukat terepfutásban, síelésben és snowboardozásban.

A sportnapot az igazgatóság és az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület közösen rendezte meg, az gyönyörű, napsütéses időben zajlott. A meleg tél ellenére, leginkább a hóágyúknak köszönhetően a pálya tökéletes volt a verseny lebonyolításához. A megjelentek szabad síeléssel indíthatták a napot, délelőtt fél tizenegykor pedig rajthoz álltak a terepfutók: egy rövid eligazítás után négy női versenyző, majd tizenegy férfi futó vágott neki a fagyos, helyenként havas pályának. A vállalkozó szellemű hölgyek a gyönyörű hegyvidéki tájon több mint négyezer métert, a férfiak pedig egy csaknem hatezer méteres távot teljesítettek.

A terepfutóverseny győztese a nők mezőnyében Istványi Nóra és Tóbisné Váradi Szilvia, míg a férfiak mezőnyében Nemes Bálint és Tulipán Attila lett.

A síelők és snowboardozók a harminc – néhol ötven – centiméteres hóban óriás műlesiklás stílusban tették próbára magukat, női és férfi kategóriában három korcsoportban. A győztesek a legjobb időt teljesítő versenyzők közül kerültek ki. A síelők aranyérmét Tóbisné Váradi Szilvia, Szamosi Attila, Dósa Zoltán és Tősér Levente vette át, snowboardban pedig Berta Bence diadalmaskodott.

A dobogós helyen végzők ünnepélyes keretek között vehették át a megérdemelt kupákat, érmeket és okleveleket Czinege Lászlóné tűzoltó ezredestől, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság gazdasági igazgatóhelyettesétől. A Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület különdíját Siska Odett vehette át a rendezvény legaktívabb női sportolójaként. Ő futásban és síelésben is próbára tette magát, ráadásul két számban is sikerült dobogós helyen végeznie.

Nagy öröm a szervezők és a résztvevők számára, hogy ezen a szokatlanul enyhe télen is sikerült megrendeznünk ezt a már hagyományos tűzoltó síversenyt, ahol a katasztrófavédelem munkatársai festői környezetben, csodaszép időben, együtt hódolhattak a téli sportoknak.

Fotó: Heves MKI