Múlt és jelen a Kirendeltségvezetők Fórumán

2020. február 20. 13:38

A hagyományokat követve számos szakmai témát dolgozott fel a február 20-án megtartott Kirendeltségvezetők Fóruma. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon félévente megtartott tanácskozás minden fontos aktuális kérdésre és feladatra kitért, azonban a hazai tűzoltás 150 éves jubileuma is terítékre került.

Az ország valamennyi megyéjét képviselő kirendeltségvezetőket dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy, főigazgató köszöntötte, majd a jelenlévők megtekintették a magyar tűzoltóság 150 éves jubileuma alkalmából készített, archív felvételekből összeállított kisfilmet. A múltidézést dr. Berki Imre, a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának igazgatója folytatta, aki előadásában a kezdetektől napjainkig kísérte végig a szervezett tűzoltóság történetét, kiemelve azokat a szereplőket, akik nélkül nem létezne ma hivatásos szervezet.

Dr. Bérczi László tű. dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő az elmúlt év mentő-tűzvédelmi tevékenységéről tájékoztatta a jelenlévőket, majd a megújított tűzvédelmi műszaki irányelvekkel kapcsolatos teendőket ismertette. E két napirendi pont metszéspontjában a tűzbiztonság és a megelőző intézkedések fontossága áll, a tábornok azt is elmondta, hogy nagy szakmai érdeklődés kíséri a megújult irányelvek ismertetéséről szóló előadásokat.

Érces Ferenc tű. ezredes, megelőzési és engedélyezés szolgálatvezető a színházak tűzvédelmi ellenőrzésének tapasztalatait részletezte, Kovács Miklós Bonifác tű. alezredes, országos iparbiztonsági főfelügyelő pedig azokról a módszertani változásokról beszélt, amelyek nyomán mérhetően hatékonyabbá vált a veszélyesáru-szállítás ellenőrzése. Vietórisz Ágnes tű. ezredes, humánszolgálat-vezető az állományt érintő aktuális teendőkről tájékoztatott, egyúttal az immár hathetesre bővült nyári ifjúsági táborra is felhívta a figyelmet. A kirendeltségvezetők dr. Bögi Tamás tű. ezredes, jogi főosztályvezető előadásából megismerhették a jubileumi emlékév országos programjait is. A jubileumi emlékév tiszteletére a Belügyi Szemle különszámot is megjelentet, amelyben a Belügyminisztériumban február 3-án megtartott ünnepi megemlékezés előadásait olvashatják el az érdeklődők.

Végül a kirendeltségvezetők átléptek egy másik dimenzióba annak a technikának a segítségével, amely a Tűzmegelőzési Bizottság legújabb kisfilmjét tette élményszerűvé, és amely filmmel a közeljövőben az ország több pontján is találkozhatnak majd a katasztrófavédelem munkája iránt érdeklődők. 

Fotó: Szőke Péter BM OKF