Öt éve vette át a kéményseprőipari szolgáltatást a katasztrófavédelem

2021. július 01. 09:13

2016. július elsején indultak útjukra a katasztrófavédelem kéményseprői, hogy a lakosság szolgálatában eleget tegyenek a szervezetre szabott új közfeladatnak. Az indulás pillanatában az ország tizenöt megyéjének ezernyolcszázharmincöt településén lévő 1,8 millió kémény tartozott a katasztrófavédelem ellátási körébe. Ma már tizenhét megye 2682 településén és a fővárosban végzi a szervezet a lakossági ingatlanok kéményellenőrzési és tisztítási feladatait, ami összesen 3,4 millió égéstermék-elvezetőt jelent.

Az ellátási terület minden évben bővült, következésképpen a kéményseprői közszolgáltatáshoz kapcsolódó számok is jelentősen megnövekedtek. Csak Budapest – amelynek ellátása idén május elsején került a katasztrófavédelemhez – önmagában 1 millió kéménnyel emelte a katasztrófavédelem kéményseprői által ellenőrzött és tisztított füstelvezetők számát. A feladatkör bővülésével arányosan nőtt a szervezet által foglalkoztatott szakemberek és a munkájukhoz szükséges eszközök száma, valamint az ügyfélszolgálati irodák forgalma. Az öt év alatt összesen 408 ezer ügyet kezeltek, ezek több mint háromnegyede (305 ezer) telefonhívás, átlagosan az ügyek 16 százalékát (51 ezer) személyes, 14 százalékát pedig írásos megkeresés alapján kezelték. Két éve látványosan nő az online ügyintézés részaránya, erre honlapon keresztül van lehetőség. 

A katasztrófavédelem az első perctől nagy hangsúlyt helyezett a szakemberek utánpótlására, öt év alatt tizennégy szakmunkásképző és négy mestervizsga-felkészítő tanfolyam indult, több mint kétszázan szereztek kéményseprő-szakmunkás-, hatvanan pedig kéményseprőmester-oklevelet. 

Fontos változás volt öt éve, hogy a lakosság számára ingyenessé vált a kéményseprői közszolgáltatás, a társasházban, egylakásos ingatlanban élőknek nem kell fizetniük azért, hogy kéményük ellenőrzése, tisztítása megtörténjen. A biztonságos működtetéshez a szilárd tüzelőanyaggal működő berendezések esetében évente, a gázüzemű és zárt rendszerű berendezések égéstermék-elvezetőinél pedig kétévente célszerű a katasztrófavédelem kéményseprőivel díjmentesen elvégeztetni a munkát. 

Egy 2018-ban hatályba lépett jogszabály-módosítás következtében már csak a társasházakban és a gazdálkodó szervezetek ingatlanjaiban kötelező az égéstermék-elvezetők rendszeres átvizsgálása. A katasztrófavédelem országos szinten évente átlagosan egymillió társasházi ingatlanban végez sormunkát, ezek csaknem fele a fővárosban található. Az egylakásos ingatlanokba, családi házakhoz két és fél éve a tulajdonos kezdeményezésére, az általa kért időpontban érkezik a kéményseprő.

A kéménysepréssel kapcsolatban további információt telefonon, a 1818-as telefonszámon, online pedig a https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ oldalon kaphatnak.