A kéménytűz megelőzhető

2021. február 05. 10:18

Lerakódott kátrány égett egy családi ház kéményében csütörtök este Böhönyén. A marcali hivatásos és a böhönyei önkormányzati tűzoltók kikotorták a kályhából az éghető anyagot, kitisztították a kéményt és értesítették a kéményseprőt is. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség, a fűtést a lakók egyéb módon meg tudták oldani.

Idén már tizenöt kéménytűzhöz riasztották a Somogy megyei tűzoltókat. 

A kéménytüzek megelőzése érdekében a füstelvezetők évenkénti ellenőriztetése mellett a tüzelőanyagot is gondosan meg kell választani. Nem szabad háztartási hulladékkal, lakkozott, festett vagy nedves fával fűteni, mert ezek amellett, hogy mérgező gázokat bocsátanak ki, fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását.

A lerakódások miatt leszűkül a kémény belseje, amely miatt visszaáramolhat a füst a házba. Ha valaki csak két hétig háztartási hulladékkal fűt, annyi korom és kátrány rakódik le a kéményben és a fűtőeszközben, mint normál fűtőanyag használata esetén egy teljes fűtési szezonban. A kémény belső falára lerakódott vastag korom- és kátrányréteg a fűtés hatására izzani kezd, akár meg is gyulladhat, ami lakástűzhöz vezethet. Azokban a lakásokban, ahol füstérzékelő van, nem keletkezik nagyobb tűz, hiszen még annak kialakulásakor meg lehet fékezni a lángokat.

Minden ötödik lakástűz a kéményben keletkezik. Fontos figyelni arra, hogy a családi házakba a kéményseprő nem megy automatikusan, az állampolgár által egyeztetett időpontban végzi el az ingyenes ellenőrzést és tisztítást. A kéményseprést a 1818-as ingyenesen hívható telefonszámon, a 9.1 menüpontban vagy e-mailben a xrzralfrceb.htlsryfmbytnyng@xngirq.tbi.uh címen lehet igényelni.