Ifjúsági felkészítések, versenyek aloldal fejlécképe

Ifjúsági felkészítések, versenyek

VERSENYFELHÍVÁS

a felmenő rendszerű országos katasztrófavédelmi ifjúsági versenyen való részvételre

A Magyar Polgári Védelmi Szövetség (MPVSZ) az együttműködő partnereivel közös rendezésben a szövetségek, szervezetek, egyesületek, általános iskolák és középfokú iskolák 5-13. évfolyamos tagjai részére katasztrófavédelmi ifjúsági versenyt hirdet a 2019/2020. tanévben. 

Az országos verseny jelmondata: A tudás életet menthet!

A verseny célja:

Az ifjúsági versenyben résztvevő tanulók elméletben és gyakorlatban, játékos formában, az életkori sajátosságoknak megfelelően adnak számot a tanév során elsajátított veszélyhelyzeti ismereteikről, az ön- illetve más személy mentésében való jártasságukról. A verseny alapot teremt az önmentési készség kialakításához és a biztonság komplex értelmezéséhez.

A verseny szintjei: helyi (települési, kerületi, járási), területi (fővárosi, megyei), országos. 

Korcsoportonként a győztes csapatok jutnak tovább a következő szintű versenyre, majd az országos döntőbe.                                     

A verseny résztvevői: 4 fős csapatok nevezhetnek két korcsoportban:

  • általános iskolás korcsoport (5-8. évfolyamos tanulók)
  • középfokú iskolai korcsoport (9 -13. évfolyamos tanulók)

A versenyek helyszínei, időpontjai:

A helyi és területi versenyek helyszínét, időpontját az MPVSZ területi szervei, együttműködésben a megyei, fővárosi katasztrófavédelmi igazgatóságokkal, míg az országos döntő helyszínét, időpontját, mely az Országos Rendőr-és Tűzoltó Naphoz kötött, az MPVSZ elnöksége a BM OKF-el közösen határozza meg. 

A jelentkezés módja: A csapatok a helyi szintű versenyekre az illetékes katasztrófavédelmi kirendeltségeken, az általuk megjelölt határidőig jelentkezhetnek. A jelentkezéseket a kirendeltségek a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok útján továbbítják az MPVSZ megyei szervezetei felé. Az országos döntőre, melynek helye és ideje megegyezik az Országos Rendőr-és Tűzoltó Nappal, a csapatokat a katasztrófavédelmi igazgatóságok és a megyei polgári védelmi szövetségek közösen, 2020. április 15-ig nevezik be. Nevezési díj nincs.

A felmenő rendszerű katasztrófavédelmi ifjúsági versenyszabályzata jelen felhívásunk alatt, letölthető formában elérhető.

A verseny meghirdetője: Magyar Polgári Védelmi Szövetség (MPVSZ). Együttműködő partnereink: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF), Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ), Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ), Rádiós Segélyhívó és infokommunikációs Országos Egyesület (RSOE), Magyar Vöröskereszt és egyéb szakmai szervezetek.

A felkészülést segítő anyagok:

  • http://www.mpvsz.hu/ifjusagfelkeszites
  • Hornyák István PhD: Elsősegélynyújtás mindenkinek c. könyv
  • A katasztrófavédelmet, a polgári védelmet, a tűzvédelmet és az iparbiztonságot érintő hatályos jogszabályok (törvények, rendeletek).

Eredményhirdetés és díjazás:

A versenyvezetőség a versenyszabályzat szellemében, két korcsoportban hirdet eredményt. Tárgyjutalomban a versenyben legeredményesebb csapatok részesülnek. Az országos döntőn a legjobban teljesítő korosztályos csapatot vándorserleg illeti meg. Jelen felhívásban külön nem szabályozott kérdések vonatkozásában a verseny szabályzatának rendelkezései az irányadók.

A BM OKF főigazgatójának egyetértésével: 

Dr. habil. Endrődi István nyá. tű. ezredes

a Magyar Polgári Védelmi Szövetség elnöke

 

 

 

Kapcsolódó dokumentumok:

Versenyszabályzat (2020.01.22.)