Október végétől áprilisig leáll a viharjelzőrendszer

2022. november 02. 09:59

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság viharjelzőrendszert működtet a nagyobb magyarországi tavakon. A Balatonon, a Velencei-, a Fertő- és a Tisza-tavon lévő viharjelzőpontok működése október 31-től jövő év április elejéig szünetel.

Az országos viharjelzőrendszer technikai, üzemeltetési feladatait a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízása alapján a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület látja el, a viharjelzéseket és a balatoni időjárási előrejelzéseket az OMSZ Siófoki Viharjelző Obszervatóriuma adja ki.

A viharjelzések tóparti megjelenítését a Balaton körül 31, a Velencei-tónál 4, míg a Tisza-tónál 5 fényjelző lámpaegység végezte, a Balatonnál még mobil fényjelző egységek is működtek. A katasztrófavédelem az idén is fokozottan felügyelte a rendszer üzemeltetését, a rendszer a teljes viharjelzési időszakban biztonságosan üzemelt.

2021-ben megújult a Velencei-tavi viharjelzőrendszer, így a balatoni jelzőberendezések modernizálását követően az idei szezonban már a Velencei-tavon is korszerű LED lámpák működtek. 

A korábban KEHOP forrásból finanszírozott, a Katasztrófavédelmi rendszerek fejlesztése a Balaton régió területén nevű projekt keretében végrehajtott fejlesztésekkel kapcsolatos visszajelzések azt igazolták, hogy a bővített állomásoknak és a LED technológiás jelzőberendezéseknek köszönhetően javult a láthatóság, jobban észlelhetőek a jelzések. 

Hasznos volt a Balaton-parti strandokon, táborokban, kikötőkben, rendőrőrsökön kihelyezett kétszáz lakosságtájékoztató tábla is, amelyek a viharos időszakban követendő szabályokkal ismertették meg az embereket.

A balatoni viharjelzés a tó három medencéjében egymástól függetlenül működött, mindhárom rendszer az adott terület időjárási körülményeihez igazodva jelzett. A tó nyugati medencéjében 6 millió 120 ezer, a középső medencében 6 millió 3 ezer alkalommal, a keleti medencében pedig 6 millió 200 ezerszer villantak fel a jelzőberendezések a 2022-es idényben.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság évek óta üzemelteti az ingyenesen elérhető TAVIHAR nevű mobil alkalmazást, amelyen jól követhető az ország legnagyobb tavain érvényes aktuális viharjelzés.