A Duna mentén jelentős, az ország többi részén mérsékelt a szúnyogártalom

2021. augusztus 09. 10:10

A Dunán néhány hete levonult árhullám határozza meg továbbra is a szúnyogártalmat. A folyó teljes magyarországi szakaszán biológiai lárvagyérítés történt, ez számottevően csökkentette a szúnyogok utánpótlását, de több településen még mindig erős a szúnyogártalom.

Ezen a héten tizennégy megye 334 településén és nyolc budapesti kerületben, összesen 138 ezer hektáron lesz szúnyoggyérítés. Földi kémiai módszerrel 85 ezer, míg légi úton 53 ezer hektárt kezelnek. A napokban Győrött és Mosonmagyaróváron, a Szigetköz településein, Komárom környékén, a Dunakanyar térségében, Budapest Duna menti kerületeiben, a Csepel-sziget településein, valamint Dunaújváros, Szekszárd, Baja és Mohács környékén permeteznek a szakemberek. Az esőzések következtében a korábbinál nagyobb számban vannak jelen a vérszívók Békés és Csongrád megye több településén, a Dráva mentén és a Tisza-tónál, ezért a környező településeken földi kémiai gyérítéseket hajtanak végre. 

A szúnyogok tenyészőhelyeinek jelentős része magántelkeken van, ezeket a szervezett védekezés keretében kevésbé lehet elérni. A szúnyogok ház körüli élőhelyeinek megszüntetésével sokat lehet enyhíteni a szúnyogártalmon. A ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatót készített.