Halálos szén-monoxid-mérgezés az ünnepnapon

2021. március 16. 07:52

Hétfő délután Hajdúszoboszlóra, a Radó utca egyik családi házához riasztották a város hivatásos tűzoltóit szén-monoxid-szivárgás gyanúja miatt. A ház fürdőszobájában egy nyílt égésterű vízmelegítő működött, a tűzoltók méréseket végeztek, amelyek kimutatták a mérgező gáz jelenlétét a levegőben. Az ingatlanban nem volt szén-monoxid-érzékelő, a fürdőszobában egy ember rosszul lett, rajta már nem lehetett segíteni, életét vesztette.

A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodni kell a lakás rendszeres szellőzéséről. Egy köbméter földgáz elégetéséhez megközelítőleg tíz köbméter levegő szükséges. A mérgező gáz akkor fejlődik ki, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz elhasználja a helyiség levegőjét az égéshez, és nem biztosított a levegő-utánpótlás. Emellett az egyéb épületgépészeti berendezéseket is figyelembe kell venni a kazán üzemelése során, mert ezek is a lakás levegőjét használják, így a páraelszívó, a motoros szagelszívó ventilátor, valamint a szárítós mosógép is. 

A katasztrófavédelemhez a szén-monoxid miatt érkező segélyhívások évről évre növekvő számából is jól látszik, hogy egyre többen használnak szén-monoxid-érzékelőt Magyarországon. Érzékelőt csak megbízható forrásból, műszaki cikkeket forgalmazó üzletben szabad vásárolni. Vásárlásnál keressék a magyar nyelvű használati utasítással rendelkező és megfelelő minőségű készülékeket. Az ajánlott készülékek listája a katasztrófavédelem honlapján elérhető. 

 

Fotó: Szőke Péter BM OKF