Ketten lakástűzben, egyvalaki pedig gazégetés közben halt meg a hétvégén

2021. március 08.

Kigyulladt egy húsz négyzetméteres hétvégi ház vasárnap, kora este Debrecen külterületén a Kismeszesi utcában. A tüzet a szomszédok vették észre, majd riasztották a tűzoltókat. Az épületből a rendőrök egy embert kihoztak, de már nem lehetett rajta segíteni. A debreceni hivatásos tűzoltók az oltást követően, az épületet átvizsgálva még egy embert találtak, aki szintén életét vesztette. A házban egy szék, egy komód és egy ágy égett. Az elsődleges információk alapján elektromos meghibásodás és a dohányzás is okozhatta a tragédiát. A tűz keletkezésének okát, annak pontos körülményeit vizsgálja a katasztrófavédelem.

A legtöbb lakástűz nyílt láng használatára vagy elektromos hibára vezethető vissza. Gyakori, hogy a fűtés, a kémény rossz állapota, a dohányzás, vagy a főzés vezet lakástűzhöz. Egy plafonra szerelt füstérzékelővel a halálesetek, füstmérgezések megelőzhetőek lennének, a keletkezett kár mértéke pedig minimalizálható lenne, hiszen a füstérzékelő a tűz keletkezésekor azonnal jelez.

Szombaton a Komárom-Esztergom megyei Nagysápon a Tóth János utcában gazégetés közben a tűzbe esett egy idős ember, aki életét vesztette. Fontos, hogy a kerti zöldhulladékot csak ott szabad elégetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. A tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagyni. Mindig legyen a közelben egy szerszám, amivel kordában lehet tartani és néhány vödör víz vagy a kerti slag, amivel el lehet oltani. Ha feltámad a szél, az égetést abba kell hagyni. Komoly égési sérülések és halálesetek is előfordulnak a kerti gazégetésnek induló tüzek miatt. 

További információért Mukics Dániel tűzoltó alezredest, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjét hívhatja a 0620 669 36 13-as számon.