KÖZLEMÉNY

2020. december 14. 12:29

Tragédiával indult a hét

Az elmúlt időszakban nem volt olyan hét, amikor ne követelt volna áldozatot a tűz az ország valamelyik pontján. Sajnos a karácsonyi ünnepek előtti utolsó hét is tragédiával indult, hétfő délelőtt Bagodra riasztották lakástűzhöz a katasztrófavédelem Zala megyei tűzoltóegységeit, egy emberen már nem lehetett segíteni. A mostanihoz hasonló tragikus esetek füstérzékelő használatával megelőzhetőek lennének.

A Zala megyei Bagodon, a Rákóczi utcában égett ki egy családi ház belseje. A helyszínre riasztott zalaegerszegi hivatásos tűzoltók tüzet és izzást már nem tapasztaltak. A lakásban egy holttestet találtak. Az ingatlanban egy fatüzelésű kályha található, az elsődleges vizsgálatok alapján vélhetően emiatt keletkezett a tűz. A katasztrófavédelem megyei szakemberei a haláleset helyszínén tűzvizsgálatot tartanak a tűz keletkezési helyének, okának és pontos idejének kiderítése érdekében. 

Egy néhány ezer forintos füstérzékelő 85 decibellel sípol, ha füstöt észlel, így még a tűz kialakulásakor esély van azt megfékezni, ezzel emberi életet és anyagi javakat lehet megmenteni. Nemcsak haláleset nem következett be, hanem füstmérgezést sem szenvedett senki, de még nagyobb tűz sem keletkezett azokban a lakásokban, házakban, ahol volt füstérzékelő. Mindenképpen érdemes egy ilyen életmentő eszközt vásárolni, akár ajándékba is, és a szoba közepén a plafonra szerelni.

További információért Dóka Imre tűzoltó őrnagyot, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjét hívhatja a 0620 669 36 13-as számon.

 

Budapest, 2020.12.14.

 

BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Kommunikációs Szolgálata