Magyarország kész csatlakozni az Európai Bizottság programjához

2020. március 29.

A RescEU az Európai Unió Polgári Védelmi Mechanizmusának egyik eleme, célja különféle katasztrófa-elhárítási képességek felhalmozása. A képességek akkor vethetőek be, amikor az uniós tagállamok saját képességei már kimerültek. A RescEU indulásakor három képességet hoztak létre: a légi erdőtűzoltási kapacitás, a sürgősségi egészségügyi orvoscsoportok, valamint az egészségügyi evakuáció képességet.

Az Európai Bizottság annak érdekében, hogy ilyen módon is támogassa a tagországokat a koronavírus elleni küzdelemben, arról hozott döntést, hogy az orvostechnikai eszközöket illetően egy stratégiai mentési célú európai uniós készletet hoz létre.

Azok a tagállamok, amelyek vállalják RescEU-készletek tárolását, támogatást kérhetnek az Európai Bizottságtól. A bizottság a készletek költségeinek kilencven százalékát fedezi, a fennmaradó tíz százalék költségétt az adott tagállam viseli. Az így létrehozott tartalék kereteket egy vagy több tagállam üzemeltetheti majd a jövőben, az eszközök beszerzéséért a befogadó állam felel.

Magyarország Kormánya az elmúlt napokban részletesen áttekintette a határozatot, felmérte az itthoni lehetőségeket, ezt követően pedig úgy döntött, hogy hazánk aktívan részt kíván venni a RescEU-ban, így felajánlja, hogy raktárt alakít ki, illetve egészségügyi készletet halmoz fel.

Magyarország március 29-én kinyilvánította ebbéli határozott szándékát az Európai Unió felé.